Schiet mooie vangstplaatjes met je smartphone of compact

Regelmatig ontvangt de HVZ Nieuws-redactie foto’s voor publicatie in het verenigingsblad. Foto’s - meestal gemaakt met de smartphone - van prijswinnende vangsten maar ook van evenementen of mooie vangsten door individuele leden. Daar zijn wij erg blij mee! Maar soms laat de kwaliteit te wensen over. Dat is natuurlijk jammer. Daarom vind je hier een zeven-tal tips die je kunnen helpen bij het schieten van mooie vangstplaatjes met je smartphone of compactcamera.

TIP 1Denk altijd aan het welzijn van de vis

Als het een mooie vis is dan wil je er natuurlijk mee op de foto, maar dat mag natuurlijk nooit ten koste gaan van het welzijn van de vis. Zorg dus dat het fotograferen niet te lang duurt en zet de vis zo snel mogelijk weer terug. Kleine vissen kunnen best een minuut boven water blijven, maar daarna moeten ze echt weer het water in. Grote vissen zoals een karper kunnen het wel wat langer boven water uithouden, vooral als ze goed nat worden gehouden.


Als je de vis even moet neerleggen, leg hem dan op een onthaakmat. Zo wordt de vis niet beschadigd. Als je op voorn ofbaars vist zul je die meestal met de hand landen en na het onthaken meteen terugzetten. Dan heb je geen onthaakmat nodig. Maar voor grotere vissen zoals karper, zeelt, brasem en snoek heb je echt een onthaakmat nodig. Die zijn er in verschillende maten.


Mooi glanzend in beeld gebracht, zonder zand, gras of bladeren op de slijmlaag. Zo zien we het graag

TIP 2 Zorg voor een goede belichting

Fotografeer zoveel mogelijk met de zon in de rug, niet tegen de zon in. Heb jij de vis vast, zoek dan een lichte plek om de foto te maken en richt je gezicht en de vis naar het zonlicht. Vaak zijn foto’s aan de waterkant een beetje aan de donkere kant, zeker als je onder de bomen zit. Dat is natuurlijk jammer. Als je geen plek in de buurt kunt vinden met meer zonlicht, gebruik dan een flitser. Flitsfoto’s kunnen ook heel mooi zijn.


Boven een foto met tegenlicht, daaronder een foto onder de bomen. In beide gevallen is de vanger en de vis niet goed zichtbaar.


Is er te weinig daglicht voor een foto, gebruik dan de flitser! Ook flitsfoto’s kunnen heel mooi zijn.

Zet zo mogelijk in je foto-app de flitser op UIT (OFF) of AAN (ON). Dan heb je alles in eigen hand. Vertrouw niet op de instelling AUTO. Dan bepaalt de app of er al dan niet wordt geflitst en dat is soms niet wat je wilt.

TIP 3 - Ga dicht op het onderwerp

Veel foto’s worden van te´ ver af geschoten. Hierdoor komen zowel jij als de vis niet mooi in beeld en lijkt de vis ook nog eens kleiner dan hij in werkelijkheid is.
Voor een goede vangst-foto kun je het beste gehurkt of op je knieën zitten, waarna je de vis op borsthoogte voor je houdt. Degene die de foto maakt komt op een meter tot anderhalve meter afstand voor je zitten, waarbij het de camera op ongeveer dezelfde hoogte wordt gehouden als de vis.


Links zie je hoe de fotograaf moet gaan zitten voor een goede foto. Bij de rechter foto heeft de fotograaf niet goed gekeken of de vis en vanger er goed op staan. Jammer!


Links: een hele mooie vis, maar van veel te ver weg gefotografeerd. En wat moet die fiets op de foto? Rechts: de vis en vanger zijn prachtig in beeld gebracht, maar ook hier is de achtergrond storend

TIP 4 - Geef gerust aanwijzingen

  • Als een vismaat een foto van jou en je vangst maakt, geef dan gerust aanwijzingen.
  • Liggend of staand formaat; de keuze is aan jou. Liggend is het meest gangbare opnameformaat.
  • Als je vindt dat de fotograaf te ver weg zit, vraag dan of hij of zij dichterbij komt.
  • Als de fotograaf staat, vraag dan of hij of zij ook door de knieën gaat.
  • Houd de vis niet tegen het lichaam en ook niet met gestrekte armen richting camera. Poseer met de ellebogen tegen het lichaam en de onderarmen vooruit.
  • Fotografeer de vis ook eens een beetje schuin van voren of achteren Dat kan een heel leuk resultaat geven.
  • Zorg dat de camera goed horizontaal wordt gehouden. Het is een merkwaardig gezicht als de horizon op achtergrond van de foto scheef staat.


Maak ook eens een foto vanaf een andere hoek, dat kan leuke plaatjes opleveren. Let op de horizon! Een scheve horizon (rechts) geeft een vreemd resultaat.



TIP 5 - Ga voor de hoogste kwaliteit of resolutie

Op veel foto-apps en camera’s kun je instellen in welke kwaliteit je de foto’s wilt bewaren. Kies altijd voor de hoogst mogelijke kwaliteit, ook wel ‘resolutie’ genoemd. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de foto. Een foto in een hogere resolutie is al gauw 1 MB (megabyte) groot, dat is gelijk aan 1.000 kB (kilobyte).

Als de foto bestemd is voor plaatsing als drukwerk in het HVZ Nieuws, stuur ‘m dan toe in de hoogste resolutie die je hebt. En vooral niet verkleinen of comprimeren voordat je hem gaat versturen. Hoe je dat het beste doet, leggen we aan het eind van deze tips uit.

TIP 6 - Stel scherp

Ook ontvangen we soms onscherpe foto’s. Om dat te voorkomen houd daarom tijdens de opname je smartphone of camera ontspannen vast en stil. Bij sommige toestellen moet je eerst de ontspanknop (de knop waarmee je de foto maakt) half indrukken. Het toestel stelt dan scherp. Bij een smartphone licht er soms een groen of geel kadertje op dat je naar het scherp te stellen deel van de foto kunt verplaatsen. Klik daar op om scherp te stellen. Stel scherp op de vis en niet op de vanger of – erger nog – op de achtergrond. Het gaat tenslotte om de vangst.


TIP 7 - Zet de vis voorzichtig terug

Gebruik je schepnet of onthaakmat om de vis richting het water te vervoeren. Het terugzetten doe je heel voorzichtig en laag bij het water, waarbij je de vis vanuit je handen laat wegzwemmen.


.

Tot slot- Over delen en mailen

Je hebt de tips goed opgevolgd en een aantal fraaie vangstplaatjes geschoten. Met Instagram, WhatsApp of elk andere social media-app deel je ze moeiteloos met vrienden of bekenden. Maar weet wel dat die fraaie plaatjes eerst sterk worden verkleind en bewerkt om ze zo snel mogelijk te kunnen verzenden. Op een klein scherm zien ze er nog steeds prima uit, maar voor drukwerk zoals ons HVZ Nieuws of voor een flinke print op papier, is de zgn. resolutie té laag geworden. Hier komt mailen goed van pas. Lees verder.

Foto’s met behoud van de originele kwaliteit versturen gaat uitstekend als bijlage(n) van een emailbericht. Bijvoorbeeld aan redactie@hvznet.nl. Dat kan met je eigen emailprogramma, met iMessage maar nog handiger met onderstaand formulier. Daarmee mail je in één keer drie foto’s, samen max. 4 Mb groot, rechtstreeks vanuit je smartphone naar de redactie. Misschien zit daar ooit een fraaie cover-foto tussen. Veel succes!

Deze tips kwamen mede tot stand dankzij de welwillende medewerking van de Stekkie-redactie van Sportvisserij Nederland.


Verstuur hier foto's voor het HVZ Nieuws

  • Totaal max. 4 Mb per verzending.
  • Foto's ingesloten in Word-documenten kunnen helaas niet worden verwerkt.
  • Extra grote bestanden tot 2 GB kun je gratis naar redactie@hvznet.nl versturen via www.wetransfer.com
Foutmelding 
 
Je voornaam
Event. tussenvoegsel als van der
Je achternaam
Je e-mailadres
Toelichting
Bijlage 1
Bijlage 2
Bijlage 3